Gerd Karin Nordlund


Jag handleder i kreativt skrivande på distans – prosa och poesi. Pedagogiken är baserad på litterär gestaltning och biblioterapi med individuella kursbrev och återkoppling via FaceTime, telefon eller mail. Jag håller också gärna föredrag, som jag har fått mångårig erfarenhet av i mitt yrke som lärare.

Född 1945 på Åland. 1961 bar det iväg till Stockholm för att arbeta och gå i realskolan på kvällarna. Våren 1964 var examen som privatist klar och då förväntades hjälp och stöd i jordbruket på Åland. Det blev en sejour på tre år i det autonoma landskapet och anställd som sekreterare på Ålands Bank under två års tid.

Från 1967–1974 förflöt händelserika år i Sundsvall. Gymnasiestudier på Hedbergska skolan tillsammans med tonåringar, eftersom Vux ännu inte fanns. Därefter blev det anställning som översättare och sekreterare på Söderberg & Haak. För att kunna genomföra universitetsstudier, flyttade den presumtive författaren med familjen till Sollentuna. Examen som ämneslärare i engelska och svenska blev förverkligad.

Bosatt sedan 2009 i Upplands Väsby.

Det oundvikliga - att skriva. Debuten dokumenterades i Grupp 85 (W&W).

Jag är ett fan av Greta!

Porträtt. Foto: Ulla MontanFoto: Ulla Montan



Priser och stipendier

Ålands kulturdelegation 1999, 2010, 2017, 2020
Helge Ax:son Johnsons stiftelse 2002, 2003
Författarnas fotokopieringsfond 2008, 2020
Sveriges författarförbund Kavallastipendiet 2008
Sveriges författarfond 2011, 2021
Det tar ett helt liv att bli människa
Det tar ett helt liv att bli människa
2021 - Del 3 i trilogin om Majken
Upp ur jorden
Upp ur jorden
2021 - Del 2 i trilogin om Majken
Det magiska huset
2017 - Del 1 i trilogin om Majken

Trädgård för ovana
2008
Genom ett hål i väggen
1998, 2020

Det tar ett helt liv att bli människa (2021) - Del 3 i trilogin om Majken

Kära läsare - september 2021
Del 3 av min odyssé. 1976 började jag livsprojektet Röd gryning. Skilsmässa och ansvaret för döttrarna Nora och Ella, blev mors dag alla dagar. Gryningen ledde fram till förändrad självbild med en akademisk examen och till stunderna på bergklacken vid Väsjön i Viituna. Ave Maria!
Med en vänlig hälsning från Majken Berg

Upp ur jorden (2021) - Del 2 i trilogin om Majken

Majken Berg är nu 18 år. Efter tre års kvällsstudier i Stockholm, ska hon finnas till hands i jordbruket på Åland. Ingen frågar hur det har gått i skolan. Hon tänker på livets dråpligheter och utmaningar. Visst längtar hon efter att bli kysst, men smärtans hemort blir ländryggen efter bilolyckan. Det onda påminner om det medeltida tortyrredskapet sträckbänken.

Det magiska huset – en berättelse (2017) - Del 1 i trilogin om Majken

Majken Berg växer upp på Åland. Hon bor på en bondgård tillsammans med farfar och farmor, föräldrar och två äldre systrar.

När hon är två år, berättar farfar den ryskan folksagan Om hur björnen förlorade sin svans framför brasan en vinterkväll. Hon är sedan den kvällen fångad i berättelsers magiska kraft. Hon söker sig till olika rum i det stora huset. Majken vill ha tankero med upptäckarlust. Gamla tidningar på översta vinden, eller i vindskammaren med svartvita fotografier i ett album. I salen kan hon bege sig ut på resor. Hon lyssnar i snäckorna, som farfar har hämtat med sig hem från Amerika.

Hon längtar bort, men har också ett rikt liv omkring sig. Tillsvidare. När hon är 15 år är det dags att bege sig ut i världen.

Trädgård för ovana (2008)

Trädgården blev min tröst och läkning efter tre drabbande och oväntade dödsfall. Jag behövde stå under skuggan av träd i en park eller på en kyrkogård. Jag sökte upp platser, för att befinna mig i minnets stund och jag bodde i Tanzania och Kenya en längre tid. Jag kunde vistas i tankarnas vandring.

Jag längtade efter ljuset och när jag satt i trädgården under Stilla veckan i Musoma, fylldes jag av ljuset. Jag kunde förlåta mig själv.

Trädgård för ovana är en vandring i sorg och sökandet efter läkning.

Genom ett hål i väggen (1998)

Jag var ett mycket litet barn, när det fasansfulla hände. Fasorna i min kropp beskriver jag i en av dikterna som den osläckta elden. Jag hade upplevt något som barnet inte kunde berätta, men hela kroppen skalv.

Som vuxen har jag mötts med misstro, min historia har tagits ifrån mig. Genom att skriva poesi har upplevelsen förblivit min. Det är ett mirakel.

Bibliografi

Lättläst
Frankenstein (1994).
Herr Arnes penningar (1997).
Tösen från Stormyrtorpet (1999).
Jag, slaven Gustavus Vassa (2005).
Herr Arnes Penningar (2009) - GROA Verlag
Dikter
Genom ett hål i väggen (1998). ellerströms. (Ny utgåva 2020. BOD).
Trädgård för ovana (2008). Utgiven i samarbete med Podium Distribution.
Barnbok
Ille från det sista isflaket, Fimafeng (2009). Skriven och illustrerad tillsammans med Ivars Silis, Morten Dürr och Boel Werner.
Romaner
Det magiska huset – en berättelse (2017) - Del 1 i Trilogin om Majken Berg.
Upp ur jorden (2021). - Del 2 i Trilogin om Majken Berg.
Det tar ett helt liv att bli människa (2021) - Del 3 i trilogin om Majken Berg.
Antologier
Noveller och livstycken, Ålands litteraturförening (1996).
Sanct Olof, åländsk årsbok för kyrka och kultur (2009–2018, ej 2017).

Förlag

GKN Förlag — Med åländsk rot
Vi vill beröra och engagera alla intresserade av nordisk skönlitteratur - poesi & prosa.
Första utgivningen Upp ur jorden av Gerd Karin Nordlund augusti 2021.
Andra utgivningen Det tar ett helt liv att bli människa av Gerd Karin Nordlund september 2021.

Kontakta förlaget:


Måltavla 1980

Recensioner och utvärderingar

Upp ur jorden

”En kraftfull skildring av kvinnoliv – undrar hur i all sin dar en flicka, ung kvinna, mor och maka klarar alla dessa fysiska och psykiska bestraffningar och negativa attityder med egot i behåll. […]”

Det magiska huset

Det magiska huset ”Det magiska huset är en kaleidoskopisk barndomsskildring som jag kan identifiera mig i. Som alla barn erfar man att fler frågor förblir obesvarade än de som sakta öppnar något facit. […]”

Trädgård för ovana

”Dikt som Nordlunds står över alla tillfälliga strömningar. De rör vid det djupt mänskliga utan att gå omvägar. De är av ett mycket fint slag – så var det med debuten för tio år sedan och det fortsätter nu, om än i ledigare form. […]”

Genom ett hål i väggen

”Genialiskt enkel poesi som berör och mycket välkommen. Genom ett hål i väggen kan man bara se en bild i taget, och det är just så som Nordlunds poesi framträder. […]”

Novellkurs 2019

Denna kurs har varit väldigt givande [...] upplägget fick mig att fokusera på specifika saker [...] och beskrivningar [...]. Det fjärde kursbrevet var roligt. Det avslutande kursbrevet var svårt - men kul att skriva utan några riktlinjer - temamässigt. Tack!
- Emilia Hörnfeldt

Prosalyrik 2019

Mycket värdefullt med en kunnig läsare. [...] oerhört värdefullt! Vi har prövat på olika skrivtekniker för att hitta en egen stil [...] friare poesi är roligt och klurigt. Jag har blivit mer medveten om vad jag ska arbeta vidare med.
Tack!
- Signe Hallqvist

Inför Allhelgonahelgen 2020
– Att släppa ... taget

Tack för en mycket fin kväll. Allt så välkomponerat och samtidigt föredömligt enkelt: Din uttrycksfulla läsning, den spröda altblockflöjtens folkviseton, en inkännande präst. Också samtalet efteråt fungerade väl. Tror du är mycket nöjd med kvällen.
- Eva Ogden
Så vackert och betydelsefullt. Jag önskar jag hade varit där, att det hade varit möjligt. Att släppa ... taget ... att sedan komma hem, ord för det outgrundliga i att uppleva sig som en del av ett större varande. Dina dikter går utöver sig själva och ger så generöst av det till oss.
- Anna Christina Sundgren

Framträdanden

ÅrEvenemang
1997Mariehamns litteraturdagar
1998Sollentuna bibliotek
Bokmässan Göteborg
2008Bokmässan Göteborg, Rum för poesi
2009Åländsk bokmässa
2017Åländsk bokmässa
Poesi i Klockargården, Eds församling, Upplands Väsby
Skrivarstuga, Hammarby församling, Upplands Väsby
2018Drömgruppen, Vilunda församling, Upplands Väsby
Poeter på scen, Eds församling, Upplands Väsby
Skrivarstuga, Hammarby församling, Upplands Väsby
Bokmässan Göteborg, Rum för poesi och Finlandssvensk litteraturscen
2019Skrivarstuga, Hammarby församling, Upplands Väsby
Handledning i kreativt skrivande, se Recensioner och utvärderingar
2020Fresta kyrka, Upplands Väsby
Inför Allhelgonahelgen – Att släppa ... taget
Maggi Nordström, präst
Åsa Jonsved, altblockflöjt
Gunnar Wikfeldt, piano
2021Boksläpp och bokprat i Mariehamn, Åland.

Beställning

www.adlibris.com/se
www.bokus.com
www.bokinfo.se/sverige/bokhandel
www.bod.se/bokshop

I Mariehamn på Åland:
Mariehamns Bokhandel
Lisco Bok och Pappershandel

  Kontakt

Medlem i Sveriges Författarförbund

Kontakta Gerd Karin: